Mopaş Seracılık

1 Nisan 2016

Mopaş Seracılık’tan

her mevsim taze, kaliteli ve sağlıklı domatesler

 

Türk mutfağının kraliçesi sayılan domates tüm yemekleri lezzetlendirmekle kalmıyor; çiğ tüketildiğinde de damakları şenlendiriyor. Çorbası, sosu, salçası, ketçabı ve suyuyla her derde devam domatesler, Mopaş Seracılık tarafından tamamen organik ve iyi tarım uygulamalarıyla yetiştirilerek mutfaklara Mopaş tazeliğini ulaştırıyor.

 

Latince ismi Solanum lycopersicum olan domates, meyvesi yenebilen otsu bir bitki türünün kırmızı ve yeşil ürünü. Boyu 10-15 cm olan ve hafif odunsu bir gövdesi bulunan domates bitkisinin, 10-25 cm uzunluğundaki tüylü yapraklarının üzerinde 5-9 yaprakçık bulunur. Genellikle sarı olan domates çiçeklerinin boyu 1-2 cm’dir ve bir sap üzerinde 3-12 adet arası domates çiçeği bulunur. Çok fazla vitamin ve kanseri önleyici yapıya sahip olan domatesin tüm zenginliği ise kabuğundadır.

 

Dünyalı bir “meyve”

Her ne kadar sebzelerle birlikte saklanıp yense de, domates aslında bir meyve. Domatesin anavatanı Güney Amerika. Peru’dan Meksika’ya dek pek çok Güney Amerika ülkesinde yüzyıllardır yetiştirilen ve tüketilen domatesin adı Aztek’lerin bu meyve için kullandığı ve şişkin meyve anlamına gelen “tomatl” kelimesinden geliyor. Domates, Amerika kıtasından, burayı işgal eden İspanyollar aracılığı ile Avrupa’ya ve oradan da dünyaya yayılmış. İspanya ve İtalya’ya 16. yüzyılda gelen ve yaygın şekilde tüketilmeye başlanan domatesin Türkiye’ye gelmesi daha da uzun sürmüş. Bu nedenle çoğu klasik Osmanlı yemeğinde domates yoktur. Domatesin yaygın olarak kullanılmaya başlayıp yemeklere girmesi 18. yüzyılı bulmuş.

 

Mopaş Seracılık ile tazelik sofralarda

2011 yılında faaliyetlerine başlayan ve bu yıl dördüncü sezonunu geçiren Mopaş Seracılık, Ağustos ayının 10’unda yeni domateslerinin ekimini gerçekleştirdi. 72 dönüm kapalı alanda, jeo-termal ısıtmalı modern serada salkım, çeri, beef ve kokteyl domates üretimi gerçekleştiren Mopaş Seracılık, bu domateslerin yüzde 60’ını kendi mağazalarında tüketicisine sunuyor. Aynı zamanda iç ve dış pazara da satış gerçekleşiyor.

 

Jeo-termal ısıtma ile kaliteli ürün

Mopaş’a ait seranın en önemli özelliği jeo-termal ısıtma ile çalışması. Bu da bütün kış boyunca kontrol edilebilir ortam sıcaklığı sağlanmasına ve sürekli kaliteli ürün yetiştirilmesine olanak sağlıyor. Geçtiğimiz kış ortalamanın altında sıcaklıklar yaşanmasına rağmen sezonu iyi bir şekilde kapatan Mopaş Seracılık, domates dışında patlıcan, biber, lahana, kırmızı lahana, brokoli ve marul üretimi de gerçekleştiriyor.

 

Yeni yatırım hazırlığı

Manisa bölgesi için bir yatırım imkanı sunan Mopaş Seracılık, yakın bir zamanda 80 dönümlük yeni alan üzerinde, 75 dönümlük yeni sera yatırımına hazırlanıyor. 70 kişinin istihdam edildiği Mopaş Seracılık’ta Mopaş mağazaları için her dönem taze ürünler yetiştiriliyor.

Tamamen organik, doğal ortamda ve iyi tarım uygulamaları ile müşterilerinin mutfağına Mopaş tazeliğini ulaştırmayı amaçlayan firma, iyi tarım sertifikasını her yıl yeniliyor. Seraya özel önem veren Mopaş, üretim süreçlerini sürekli geliştiriyor ve en iyi teknolojik sistemleri kullanarak üretime devam ediyor.

 

 

Domatesin faydaları

  • Cildi korur, yaşlanmayı geciktirir
  • Kolesterolü düşürür
  • Kanama eğilimini azaltır, damar duvarını genişletir
  • Katarakt oluşumunu geciktirir
  • Yaşlılığa bağlı görme sorunlarını önler
  • Romatizmal sorunları azaltır
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • A, C ve E vitamin gibi antioksidan içeriğiyle kansere yakalanma riskini azaltır
  • Kalp hastalıklarına yakalanma, felç geçirme tehlikesini önler.

 

 

 

Domatesin içindeki sağlık savaşçıları

  • C vitamini, A vitamini, potasyum ve folik asidin bulunduğu birçok faydalı madde içerir.
  • C vitamini vücutta antioksidan görevi görür.
  • A vitamini bağışıklık sistemi, cilt dokularının canlılığı ve göz fonksiyonları için gerekli.
  • Folik asit kan yapımında, sinir sistemi işlevlerinde ve pek çok metabolik süreçte önemli destekler sağlar.
  • Potasyum, normal bir gelişim ve sağlık için gerekli bir diğer madde. Ayrıca kalp sağlığı açısından büyük önem taşıyor.

 

Türkiye domates üretim rakamları

 

2010      10 milyon 52 bin ton

2011      11 milyon 3 bin 433 ton

2012      11 milyon 350 bin ton

2013      11 milyon 820 bin ton

2014      11 milyon 850 bin ton

Kaynak: TÜİK

 

 

Domates nasıl tüketilmeli?

  • Likopen içeren besinleri doğal yağlar ile birlikte tüketme vücudun daha iyi ve daha fazla likopen almasını sağlar.
  • Yapılan bazı çalışmalar domates suyunun ısıtılıp zeytinyağı ile karıştırıldığında ısıtılmamış haline göre içinde daha fazla likopen barındırdığını gösteriyor.
  • Domates salçasının ısıl işlem görmesi onun içindeki likopen miktarını arttırıyor. Böylece domates salçasını özellikle de doğal yağlar ile birlikte tüketmek vücuda yeterli miktarda likopenin girmesini sağlayabilir.
  • Sabahları ısıtılmış ve üzerinde zeytinyağı gezdirilmiş domates yiyerek güne başlanabilir.
  • Makarnaların üzerine domates sosu, yemeklerde ise domates salçası bol miktarda kullanılabilir.
  • İçecek olarak sıklıkla domates suyu tüketilebilir.

 

 

Domatesi buzdolabına koymayın

Soğuk hava domatesin olgunlaşmasını durdurur ve lezzetsiz olmasına neden olur. Domatesleri hemen olgunlaşıp yumuşamamaları için oda sıcaklığında, doğrudan güneş ışığı almayan bir ortamda üzeri açık bir sepette veya büyük meyve kasesinde saklamak gerekir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.